Nagels lakken en de kwali-TIJD-TEIT van therapie.

Ken je dat? Sommige vrouwen hebben van die prachtige nagels. Soms kijk ik wat jaloers naar die mooie nagels, maar meestal denk ik..”Ach dat is niet weggelegd voor mij. Mijn handen zijn daar niet voor gemaakt.”

In december mocht ik mezelf toch een keer verwennen en heb ik mijn nagels laten lakken. Dit was een hele les voor mij. Op zichzelf niets bijzonders uiteraard.. je laat je nagels lakken en klaar.

Voor mij was het veel meer. Het had alles te maken met wie ik ben en ik mocht ook een les leren over mezelf en over hechting.

In de periode binnen het gezinshuis en op mijn werk, merk ik dat ik altijd ren en vlieg. Ik doe graag, ben graag bezig ten dienste van anderen. En ik doe dingen graag snel.

Daar gaat het dan ook vaak fout bij mij; snel mijn nagels lakken. En weet je wat er dan gebeurd? Binnen 2 tellen zitten er krassen op, is de helft er alweer af of is het niet mooi glad. Het ziet er werkelijk waar niet uit als ik zelf mijn nagels lak.

Terwijl mijn nagels werden gelakt, merkte ik waar het vaak fout gaat bij mij. De tijd nemen. De tijd nemen betekent vaak ook Kwali – TIJD-. De tijd om rustig te beginnen, nagels te schuren en vervolgens goed te verzorgen. Daarna een eerste lakje erop, en dan wachten en laten drogen.

Tja en dan wachten en drogen.. daar gaat het bij mij vaak mis. Geen geduld, teveel afspraken, teveel tegelijk doen.

En daar kwam ik mezelf tegen. Want dat doe ik, teveel: thuis, op mijn werk en in mijn privé situatie. Dat is ala Inge. En of dat altijd KwaliTEIT aflevert? Ik betwijfel het.

Thuis merk ik steeds vaker dat het leven met kinderen met hechtingsproblematiek zeer intensief is. Niet altijd zie je snel resultaat, en ben je snel klaar.

Zo zijn we al een tijdje begonnen met therapie voor één van de jongens. Een therapie die TIJD vraagt, een therapie waarbij je jezelf op je nagels moet bijten, want het kost zoveel wachttijd… dat je er soms moedeloos van wordt. Maar ook een therapie die gericht is op KwaliTEIT, gericht op het verbeteren van zijn relatie met ons.

En dan moet ik weer denken aan het nagels lakken.. wil je mooie en glanzende nagels krijgen, dan zal je rustig aan moeten doen. Dan kom je er niet met 1 snel laagje lak. Nee dan zal je de oneffenheden langzamerhand moeten bij schaven, er langzamerhand een ander laagje overheen doen. Soms weer schaven en weer lakken. En wachten.. wachten totdat het opdroogt, hard wordt en blijft zitten.

En daar gaat het dan ook weer om in de therapie. Een nieuw laagje aanbrengen. Een laagje wat moet drogen, tijd kost en wat uit moet harden. Soms zonder direct resultaat na een sessie, maar wat wel doorwerkt in de weken erop.

Een nieuw laagje van een gezondere relatie met andere mensen. Een nieuw laagje waarin de jongen nieuw gedrag ten opzichte van anderen aangeleerd mag worden. Soms zie ik geen resultaat en voel ik alleen het schuren en het schaven. Ik voel dat er aan mij geschuurd en geschaafd wordt, maar dat dit ook bij hem zo voelt. Hij voelt zich nog niet comfortabel met het nieuwe laagje lak, hij wil het eraf hebben. En wat doen de therapeut en ik? Elke week weer schuren en lakken, en wachten totdat het laagje blijft zitten. Het laagje er niet vanaf wordt gekrabd, maar dat als we wachten het erop blijft. Het opdroogt en blijft zitten.

Ik probeer vaak aan de nagellak te denken; en wacht.. wacht.. totdat het nieuwe laagje opdroogt en we eindelijk de mooie kleuren mogen zien!

Je raadt trouwens nooit wat ik op mijn verjaardag kreeg (van deze jongen); prachtig paarse, glanzende nagellak met een vleugje glitters erin!

Geef een reactie