Afscheid en een terugblik..

Dan is daar het moment straks.. je neemt afscheid en je gaat een nieuwe weg in. Het station bij ons is gepasseerd en je mag door; door naar een nieuwe bestemming waar jij je nieuwe routines mag gaan ontwikkelen.

Wat heb je de afgelopen periode geleerd binnen het gezinshuis? Wat waren de werkzame factoren? Dat is de vraag waar we graag samen naar willen kijken zodat jij op de volgende plek je mooie patroon voort kan gaan zetten.

Allereerst zien we dat je van een meisje naar een vrouw bent gegroeid. In die paar jaar dat je bij ons mocht wonen heb jij je oude patroon losgelaten een patroon waarin jij je opstelde als meisje met een probleem. Als meisje met autisme die het soms allemaal niet weet en dan overstuur raakt.

Je ouders hebben jou een duidelijke basis meegegeven, een basis waarin je mocht leren vertrouwen te hebben op je ouders en waar jij relaties mocht aan gaan. Relaties met andere mensen die je allemaal niet zo makkelijk vindt, maar die je wel aan durft te gaan.

Binnen het gezinshuis mocht jij daar verder op bouwen. Je hebt ontdekt dat je op die stevige basis verder kon gaan. Dat je steen voor steen steeds meer zelfstandigheid mocht toevoegen aan je leven. Zelfstandigheid die er kan zijn MET je autisme, en dat je niet meer afhankelijk bent van je autisme. Je mag vragen stellen als je iets niet weet, je mag onzeker zijn en je mag terugvallen op de belangrijke ander (voor jou nog steeds je ouders).

Maar wat heeft gemaakt dat je tot rust mocht komen? Dat je ontdekte wat goed was voor jezelf?

Vanuit de Basis (rust en veiligheid) heb je een aantal nieuwe dingen toegevoegd aan je leven. Je kwam in Beweging! Dagelijks op de fiets naar je werk en weer terug. Dat was een eerste stap naar een zelfstandig leven, waarin je rust in je hoofd kreeg. De prikkels die dagelijks op je af komen, krijgen een rustig plekje in je lichaam doordat je lichaam in beweging komt. Sommige prikkels laat je langs je heen gaan en laat je liggen. Mooi hoe je zelf aan kan geven hoe fijn je hoofd voelt als je terug komt van je werk. Zo bouw je verder aan zelfstandigheden.

Vanuit de basis ben je in beweging gekomen. En daarna werd je eigen Baas; je werd baas over jezelf. Dit doordat je voor jezelf mocht leren zorgen. Zorgen dat jij je eigen kleren kon wassen, je eigen kamer kon schoonhouden en zelf mocht bepalen welke regels bruikbaar waren of niet. Dat betekende niet dat je het er een zooitje van mocht maken, nee integendeel. Zolang je zelf weet welke regels belangrijk zijn voor je, kan jij de baas zijn over de regels en ze inzetten waarvoor ze bedoeld zijn. Zorgen dat het goed met jezelf gaat.

En als laatste hebben we gezamenlijk nog een B toegevoegd; de B van Beesie. Wat een hond met jou kan doen zeg! Zorgen voor, spelen met en leren van. Een heel avontuur waarin we hebben gezien dat je mocht genieten, mocht stralen en tot je recht mocht komen. En nu op de top van je kunnen binnen dit gezinshuis heb jij laten zien wie je echt bent; een Betrouwbare meid!

Een betrouwbare meid op haar toekomst voorbereid!

Waar komen de 5 B’s vandaan? Welke methode hebben we (vaak onbewust) gebruikt?

Ik denk dat we het bouwstenen model van hechting hebben gevolgd (Truus Bakker-van Zeil) Stap je voor stapje, steen voor steen mocht je weer verder bouwen. http://samenzelf.nl/wat-is-samenzelf/samenzelfkunde/bouwstenenmodel/

Geef een reactie